Új korszak kezdetéhez érkeztünk a Gartner szerint: itt a digitális ipari gazdaság kora

2014-01-13

Az elemzők az október 6-10. között az amerikai Orlandóban zajló Gartner Symposium/ITxpo 2013 rendezvényen arról beszélnek, hogy a digitalizálódás milyen új képességeket szabadíthat fel. A világszintű IT kiadások elérhetik a 3,8 ezer milliárd dollárt 2014-ben, ami 3,6 százalékos növekedés 2013-hoz képest, de az IT vezetők mégsem emiatt lehetnek izgatottak, hanem a digitális világ kínálta lehetőségek miatt.

Peter Sondergaard, a Gartner szenior alelnöke és globális kutatási vezetője az orlandói Gartner Symposium/ITxpo 2013 konferencián hétfőn több mint 8 ezer CIO és IT vezető előtt azt hangsúlyozta, hogy a digitális világ már itt van: emiatt minden költségvetés IT költségvetés lesz, minden vállalat IT vállalat lesz, minden üzleti vezető digitális vezetővé válik és minden ember „technológiai vállalat” lesz.

 

Ennek következményeként egy új korszakba lépünk, a digitális ipari gazdaság korába. A digitális ipari gazdaság az egymásra ható erők alapjaira épül majd (a Gartner által kreált angol kifejezéssel Nexus of Forces, amibe a cloud, közösségi kollaborációs, közösségi és információs szolgáltatások egymásra hatását és integrációját értik).

 

Ennek a gazdaságnak a része az Internet Of Everything (magyarul a mindent behálózó internet), amely a fizikai és a virtuális világ összefonódását jelenti – mondta Peter Sondergaard. A digitalizálás a vállalatokat és azok valamennyi tevékenységeit is kiteszi ezeknek az erőknek: hogyan éri el az ügyfeleket vagy a partnereket, hogyan üzemelteti a fizikai gyárát, illetve hogyan generál bevételeket és nyújt szolgáltatásokat. Azok a szervezeteket, amelyet már ma ezzel foglalkoznak, megkülönböztethetik magukat a többiektől és együttesen vezetik majd az új digitális ipari gazdaságot – tette hozzá Sondergaard.

Az „Internet of Things” gazdasági hatása 2009-ben 2,5 milliárd eszköz csatlakozott egyéni IP címmel az internetre, a legtöbb eszköz ezek közül PC és mobiltelefon volt. 2020-ra az internetre csatlakozó eszközök száma 30 milliárdra növekszik, és a legtöbb ilyen „eszköz” valamilyen termék lesz. Ez egy egészen újfajta gazdaságot hoz létre. Számszerűsítve: a Gartner előrejelzése szerint az Internet of Things (magyarul a dolgok internete) teljes gazdasági hozzáadott értéke 1,9 ezer milliárd dollár lesz 2020-ra, amiből a vállalatok széles köre profitál majd az egészségügytől a kereskedelmen át a szállításig.

 

A számítási erő olcsó és rejtett lesz. Nem foguk tudni, hogy ott van, de ettől függetlenül mindenhol ott lesz az ékszerektől a ruhákig. Sondergaard úgy fogalmazott: néhány év múlva több számítógépet dobunk majd egy hét alatt a mosásba, mint amennyit eddigi életünk során használtunk. A digitalizálódás nagymértékben megváltoztatja az IT piacot is a „dolgok internetén” keresztül: a technológiai és telekommunikációs szektor „Internet of Things”-zel összefüggő bevétele 2020-ra meghaladja a 309 milliárd dollárt. Az okos mobil eszközök átvették a hatalmat a technológiai világban. 2017-re az új eszköz kategóriák, a mobiltelefonok, tabletek és ultramobil PC-k az összes eszközre elköltött összeg 80 százalékát adják majd. A Gartner előrejelzése szerint 2017-re az összes komputervásárlás csaknem fele tablet lesz. Éppen ezért a mobil lesz valamennyi alkalmazás elsődleges platformja.

 

Az IT szállítók jövője

A digitális világ sok tradicionális IT szállító számára túlságosan gyors lesz. A múltban a legjobb technológiai vállalatok hosszú ideig uralkodhattak az iparágban. Most ugyanakkor sok területen, mint például a cloud vagy a mobil a legtöbb szállító még nem is lehetett a CIO-k, illetve az IT vezetők radarján öt évvel ezelőtt.

 

Amit sok hagyományos IT szállító kínált a múltban, az gyakran már nem az, amire szükség lesz a digitális jövőben. A channel stratégiájukat, értékesítésüket, partner ökorendszerüket kikezdik az új versenytársak, új beszerzési központok és a megváltozott ügyfél üzleti modellek.

 

A digitalizálódás világszerte egy felgyorsult technológia-vezérelt start up környezetet hozott létre. Sok olyan szállító, mint például a Cisco, az Oracle vagy a Microsoft, amelyek ma a toppon vannak, nem biztos, hogy a jövőben is vezető szerepet játszanak majd a digitális ipari gazdaságban.

 

Big data és biztonság

Minden olyan „dolog”, amely az internetre van kötve, adatot generál. Az emberek és minden tevékenységük is adatot generál. Adatot állítanak elő és használnak fel az okos gépek is, és a mobil eszközök lesznek az „ablakok”, amelyeken keresztül ezeket az adatokat látjuk majd. Peter Sondergaard szerint azok lesznek a hatékony digitális szervezetek, amelyek ki tudják használni ezeket az adatokat az üzletük megváltoztatása érdekében.

 

Ezzel a nagy mennyiségű adattal, amellyel az IT szervezetek rendelkeznek, a kiberbiztonság folyamatos kihívás lesz, mind a szervezeten belül, mind azon kívül. Sondergaard elmondta: az IT vezetőknek folyamatosan fenn kell tartaniuk a figyelmet a témával kapcsolatban a különböző eseményeken és a médiában. A beágyazott technológiák biztonsága, amelyekkel a szervezet rendelkezik, lehet a legfontosabb üzemeltetési felelősség 2020-ra. A digitalizálódás következtében új infrastruktúrák jönnek létre, és ezeken belül új sérülékenységek. Azt ajánljuk, hogy a szervezetek építsenek ki maguknak egy biztonsági szállítókból álló portfoliót, mivel egyetlen egy szállító sem céloz meg többet a vállalati biztonsági problémák egy töredékénél – hangsúlyozta Sondergaard.    

 

A tíz trend 2014-ben a Gartner előrejelzése szerint  

 

  • Mobileszközök és menedzsmentjük
  • Mobilalkalmazások
  • A minden(ség) internete
  • A hibrid felhő mint szolgáltatásközvetítő
  • Felhő–kliens architektúra
  • A személyes felhő korszaka
  • Amikor mindent a szoftver határoz meg
  • Web mértékű informatika
  • Intelligens gépek
  • 3d nyomtatás  

 

Forrás: itango.hu

Vissza
Címkék

Hír értesítés kérése

* Kötelező mezők